Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΗΧΩ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΚΟΣΜΟΥ


Απόσπασμα από το βιβλίο ''Η δημιουργική Φύση των Δονήσεων και η Δύναμη του Λόγου'', του Ιναγιάτ Χαν, εκδ. Πύρινος Κόσμος.

Μπορεί κανείς να ρωτήσει τι είναι σε μία λέξη εκείνο που βοηθάει και γιατί βοηθάει.
Απαντώντας σ' αυτό θα έλεγα ότι δεν υπάρχει έκφραση ζωής πιο ζωτική από τα λόγια, επειδή η φωνή είναι μία εκφραστική εκδήλωση της πνοής και η πνοή είναι η ίδια η ζωή. Επομένως ο προφερόμενος λόγος όχι μόνο έχει ένα αποτέλεσμα στους άλλους, αλλά ακόμη και στον εαυτό μας. Κάθε λέξη που λέει κανείς έχει αποτέλεσμα, όχι μόνο πάνω στο σώμα, αλλά και πάνω στο νου, και πάνω στο πνεύμα του.Αν πει μία αγενή ή ανόητη λέξη, όχι μόνο προσβάλλει τον άλλο, αλλά μπορεί να αποδειχθεί πιο επιζήμια για τον ίδιο.

Συχνά ένα άτομο με πεσιμιστική διάθεση ή σε ταραγμένη κατάσταση μπορεί να εκφράσει την επιθυμία για θάνατο ή αποτυχία, ή την επιθυμία για κάτι άλλο,. Αν ήξερε τι αποτέλεσμα έχουν τέτοιες επιθυμίες θα φοβόταν. Ακόμη και στον πόνο, αν ένα άτομο μπορεί να αποφύγει να πει <<πονάω>>, θα έκανε μεγάλο καλό στον εαυτό του. Αν ένα άτομο που έχει συναντήσει κακοτυχία, αποφύγει να πει <<είχα μία ατυχία>>, θα ήταν σπουδαίο πράγμα. Γιατί όταν αναγνωρίζει την ύπαρξη κάποιου πράγματος που δεν θέλει, απλώς του δίνει μεγαλύτερη ζωή. Αν πει κανείς: <<ω, περίμενα και περίμενα ώρες, αλλά το πλοίο μου δεν ήρθε>>, κρατά το πλοίο μακριά του. Το πλοίο του δεν θα φτάσει ποτέ στο λιμάνι. Ενώ εκείνος που δεν το βλέπει ακόμη, αλλά λέει <<έρχεται, έρχεται>>, το καλεί και θα έρθει.

Ως τώρα ότι είπα, σχετίζεται με την σημασία του συνήθους λόγου. Αλλά ο μυστικός λόγος, έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από τον λόγο που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή ομιλία.

Τα μυστικά λόγια, προέρχονται από τρεις ξεχωριστές πηγές:

  • Την διαισθητική,
  • την επιστημονική,
  • και την αστρολογική.

Τα διαισθητικά λόγια εμφανίζονται σαν αιφνίδιες εκφράσεις από ψυχές που αντιλαμβάνονται τον Θεό. Οποιαδήποτε λέξη ή φράση, προέλθει από τις ψυχές που είναι συντονισμένες με το Σύμπαν, είναι κάτι που έχει πολύ μεγαλύτερη δύναμη από τα λόγια κοινής χρήσης. 
Αλλά ξέχωρα από τους πνευματικούς ανθρώπους, ίσως υπάρχει κάποιος ανάμεσα στους φίλους μας ή στους γνωστούς μας, του οποίου τα λόγια να έχουν βαρύτητα και δύναμη, ενώ ένα άλλο άτομο μπορεί να λέει χιλιάδες λόγια που απλώς από το ένα αυτί μπαίνουν και από το άλλο βγαίνουν. 
Αυτό συμβαίνει επειδή στον ένα μιλάει το στόμα του, ενώ στον άλλο μιλάει η καρδιά του και ακόμα σε ένα τρίτο μιλάει η ψυχή του. Υπάρχει μεγάλη διαφορά.

Ίσως να αναρωτηθεί κανείς, αν ένας πνευματικός άνθρωπος μπορεί να εκφράσει διαισθητικά μια λέξη που έχει δύναμη. 
Η απάντηση είναι ότι μια ψυχή μπορεί να συντονιστεί έτσι με όλο τον Σύμπαν, ώστε να ''ακούει'' - όπως θα λέγαμε - την μουσική των σφαιρών.

Επομένως ότι λέει θα είναι σαν ηχώ του σύμπαντος κόσμου. Το άτομο που είναι συντονισμένο με το  σύμπαν, γίνεται σαν ένα ραδιόφωνο, μέσω του οποίου μεταδίδεται η φωνή του Σύμπαντος.

Ως προς την επιστημονική άποψη, μια βαθειά μελέτη της ανθρώπινης ανατομίας, θα δείξει ότι υπάρχουν λεπτοφυή νευρικά κύτταρα που επηρεάζονται μόνο από τις δονήσεις και από αυτά εξαρτάται η ισορροπία και η υγεία του νου και του σώματος. Πολύ συχνά άνθρωποι έχουν θεραπεύσει ασθένειες με την χρήση ισχυρών λέξεων, επειδή τέτοιες λέξεις δίνουν σε ένα ορισμένο κέντρο τη δόνηση που χρειάζεται για να ζωογονοποιηθεί. Αν προσχωρήσει κανείς βαθύτερα στην επιστήμη του λόγου, θα βρει ότι κάθε φωνήεν και κάθε σύμφωνο έχει το δικό του ειδικό αποτέλεσμα στο νου και στο σώμα του. Πολύ συχνά διαπιστώνετε, πριν ακόμα δείτε ένα άτομο, ότι ακούγοντας το όνομά του, έχετε μία εντύπωση για το τι άνθρωπος είναι. Αυτό δείχνει ότι το όνομα ενός ανθρώπου  έχει μεγάλη επίδραση στο χαρακτήρα του. 

Η αστρολογική άποψη, είναι ένα πολύ τεράστιο θέμα και συνδέεται με κάθε τέχνη και επιστήμη. Τα φωνήεντα και οι λέξεις έχουν την σχέση τους με την αστρολογική επιστήμη: χρησιμοποιώντας μια ορισμένη λέξη, επικαλείται κανείς έναν πλανήτη, είτε για να μειώσει την επιρροή του, αν είναι δυσμενής ή για να αυξήσει την επιρροή του , αν είναι ευνοϊκή. Έτσι στην Ινδία κάθε όνομα που δίνεται στους ανθρώπους, δίνεται σύμφωνα με την ινδική αστρολογική επιστήμη. 


Πολλές άγιες Γραφές παρέχουν ενδείξεις για την δύναμη των λόγων, αλλά που έχει πάει η γνώση εκείνης της επιστήμης, που ήταν πασίγνωστη στους αρχαίους λαούς και μύστες όλων των εποχών;

Η επιστήμη του λόγου, έχει χαθεί για τους περισσότερους ανθρώπους.  Η αιτία είναι το γεγονός, ότι οι άνθρωποι ασχολούνται με τα εγκόσμια πράγματα και έτσι έχουν χάσει την αρχαία τέχνη. Χάνοντας εκείνη την μεγάλη επιστήμη, εκείνο το μυστηριώδες μυστικό, τι πετυχαίνει η ψυχή; Η ψυχή πετυχαίνει μία αυξημένη κωφότητα, κι αυτή η κωφότητα, αυξάνει όσο επικρατεί η υλική ζωή.



Ωστόσο, σε κάθε περίοδο υπήρχαν κάποιοι στοχαστές, κάποιοι υπηρέτες του Θεού, εργαζόμενοι συνειδητά ή ασυνείδητα, στους οποίους ήταν φανερό, ότι ο λόγος χάθηκε, πράγμα που σημαίνει ότι το μυστικό όλης της ζωής χάθηκε.

Φυσικά αυτό είναι μία υπερβολή. Ο λόγος που υφίσταται δεν μπορεί να χαθεί, αλλά ο άνθρωπος χάνει την ικανότητα της αναγνώρισης, της ακρόασης εκείνου του λόγου. Ο άνθρωπος δεν ακούει πια τον λόγο από τον ουρανό. Τον ακούει από την γη. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν η μεγάλη πρόοδος της υλικής επιστήμης. Όλες οι μεγάλες εφευρέσεις αυτού του καιρού, που μοιάζουν σαν θαύματα, έχουν έρθει στις μεγάλες διάνοιες που επικοινωνούν, όπως θα λέγαμε, με την ύλη. Η ύλη μίλησε μαζί τους πρόσωπο με πρόσωπο. Όλες αυτές οι μεγάλες εφευρέσεις είναι η απάντηση από την γη στην επικοινωνία των μεγάλων διανοιών με την ύλη. Έτσι ο λόγος δεν χάθηκε, αλλά χάθηκε η κατεύθυνση.

Ο άνθρωπος μαθαίνει συνεχώς από τον αντικειμενικό κόσμο να κάνει πράγματα που μπορεί να πιάσει και να κατανοήσει, αλλά δυσπιστεί σε ότι δεν είναι κατανοητό.  Μ' αυτόν τον τρόπο έχει απομακρυνθεί πολύ από το κύριο μέρος του μυστηρίου της ζωής. Εκφράζοντάς το ποιητικά, επικοινωνώντας με τον ουρανό. Και τι είναι αυτή η επικοινωνία; Είναι ο λόγος.

Στην καθημερινή μας ζωή, υπάρχουν στιγμές που έρχεται η θλίψη και φαίνεται πως κάθε τι στον κόσμο, ακόμα και οι φωνές των ζώων και των πτηνών, προκαλούν θλίψη. Άλλοτε πάλι, έρχεται η ώρα της βαθιάς αγαλλίασης. Τότε ο ήλιος προβάλλει δίνοντας χαρά και τα σύννεφα που καλύπτουν τον ήλιο επίσης μας προσφέρουν χαρά. Το ψύχος, η ζέστη, ο φίλος, ο εχθρός, όλα έρχονται και δίνουν χαρά.

Αυτός ο κόσμος για έναν μυστικιστή είναι ένας θόλος, ένας θόλος που αντηχεί ότι προφέρεται κάτω απ' αυτόν. Ο,τι εκφωνείται από τα χείλη  φθάνει ως τ' αυτιά, αλλά ό,τι εκφράζεται από την καρδιά, φθάνει στην καρδιά. Ο λόγος φθάνει όσο μακριά μπορεί, κι αυτό εξαρτάται από ποια πηγή εκπέμπεται και από τι βάθος αναδύεται. Έτσι οι Σούφι όλων των εποχών, έδιναν μεγάλη σημασία στον λόγο, γνωρίζοντας ότι ο λόγος είναι το κλειδί για το μυστήριο όλης της ζωής, το μυστήριο όλων των πεδίων ύπαρξης.

Δεν υπάρχει τίποτε που δεν μπορεί να εκπληρωθεί, δεν υπάρχει τίποτε που δεν μπορεί να γίνει γνωστό με τη δύναμη του λόγου. Γι' αυτό το κύριο και κεντρικό θέμα του εσωτερισμού και του μυστικισμού είναι ο λόγος

Τι είναι ο λόγος; Είναι ό,τι προφέρουμε; Αυτό είναι ο λόγος;
Όχι. Αυτό είναι μόνο η επιφάνεια του λόγου.
Η σκέψη μας είναι ένας λόγος, το αίσθημά μας είναι ένας λόγος, η φωνή μας, η ατμόσφαιρά μας, είναι ένας λόγος. Υπάρχει μία παροιμία που λέει, πως ''ό,τι είσαι, μιλάει πιο φωναχτά απ' αυτό που λές''. Αυτό δείχνει, ότι ακόμη και όταν ένα άτομο δεν μιλάει, ή ψυχή του μιλάει.

Επίσης μιλώντας για ακοή, δεν εννοούμε την ακρόαση. Εννοούμε την ανταπόκριση. Ανταπόκριση στο ουρανό ή στην γη, ανταπόκριση σε κάθε επιρροή που βοηθάει την ανάπτυξη της ψυχής. Μέσω της ανταπόκρισης και της διεισδυτικότητας που αποκτάει κανείς με την δύναμη του λόγου, τελικά πετυχαίνει τον στόχο, το στόχο εκείνο που ποθεί κάθε ψυχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου