Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΠΟΛΛΩΝ



Ο Θεός του Φωτός, της Αρμονίας και της Μουσικής.

Ανήκει στην δεύτερη γενιά των Ολυμπίων, γιός του Διός και της Λητούς και αδελφός της Αρτέμιδος.

Η μητέρα του, τον έφερε στον κόσμο σε ένα πλεούμενο και άγονο νησί, την Ορτυγία ή και Αστερία. 
Την ώρα του τοκετού, η Λητώ γονάτισε  στην ρίζα μιας φοινικιάς και έφερε στον κόσμο πρώτα την Άρτεμη και ύστερα με την βοήθειά της, τον Απόλλωνα.

Την ώρα που γεννήθηκε ο Θεός, ιεροί κύκνοι άρχισαν να πετούν πάνω από το νησί, κάνοντας τον γύρο επτά φορές - γιατί ήταν η έβδομη μέρα του μήνα. Ο Δίας πρόσφερε αμέσως δώρα στο γιο του. 

Του χάρισε μία χρυσή μίτρα, μία λύρα και ένα άρμα ζεμένο με κύκνους. Κατόπιν του παρείγγειλε να πάει στους Δελφούς. Οι κύκνοι όμως οδήγησαν τον Απόλλωνα, πρώτα στην χώρα τους, στις όχθες του Ωκεανού, πέρα από τη χώρα του Βορείου Ανέμου, στους Υπερβόρειους, οι οποίοι ζούσαν κάτω από έναν ουρανό πάντα καθαρό και οι οποίοι καθιέρωσαν για τον Απόλλωνα τη λατρεία, που γιόρταζαν χωρίς διακοπή. Εκεί ο Θεός έμεινε ένα χρόνο και δεχόταν τις τιμές των Υπερβορείων. Ύστερα γύρισε πίσω στην Ελλάδα και το κατακαλόκαιρο έφθασε στους Δελφούς μέσα σε γιορτές και τραγούδια.  Ακόμα και η φύση γιόρταζε για χάρη του, τζιτζίκια και αηδόνια τραγουδούσαν, για να τον τιμήσουν, οι πηγές ήταν πιο καθαρές. Κάθε χρόνο στους Δελφούς γιόρταζαν σ'αυτόν τον περίγυρο τον ερχομό του Θεού με εκατόμβες.

Στους Δελφούς ο Απόλλωνας σκότωσε με τα βέλη του έναν δράκοντα, που άλλοτε ονομαζόταν Πύθωνας και άλλοτε Δελφύνη. Στον δράκοντα αυτόν, είχε ανατεθεί να προστατεύει ένα παλιό μαντείο της Θέμιδος. Εκείνος όμως επιδιδόταν σε κάθε είδους καταστροφές στον τόπο, θόλωνε τις πηγές και τα ρυάκια, άρπαζε τα κοπάδια και τους χωρικούς, ρήμαζε την εύφορη κοιλάδα της Κρίσας και τρόμαζε τις Νύμφες. Αυτό το τέρας είχε βγει μέσα από την γη. Ο Απόλλωνας απάλλαξε τον τόπο από το θεριό, αλλά για να θυμούνται το κατόρθωμά του, ίδρυσε για να τιμήσει, ταφικούς αγώνες που πήραν το όνομα Πυθικοί Αγώνες και γιορτάζονταν στους Δελφούς. 

Έπειτα κατέλαβε το μαντείο της Θέμιδος και αφιέρωσε στο Ιερό έναν τρίποδα. Ο τρίποδας είναι ένα από τα σύμβολα του Απόλλωνα και η Πυθία, δίνει τους χρησμούς της καθισμένη σε έναν τρίποδα. 

Τα έργα και τα σύμβολα του Απόλλωνα είναι πολυάριθμα. Η μελέτη τους ανήκει περισότερο στην ιστορία των θρησκειών παρά στην μυθολογία.

από το λεξικό της ελληνικής και ρωμαϊκής μυθολογίας, Pierre Grimal, University Studio Press


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου